Honden 

Gezelschapshonden en sporthonden kunnen terecht bij de dierenfysiotherapeut. U kunt de hond preventief laten checken of langskomen als u vermoedt dat de hond een klacht heeft. 

 

U kunt merken aan de hond dat hij/zij klachten heeft door alert te zijn op onderstaande symptomen:
- Kreupel lopen
- Een poot ontlasten
- Gedragsverandering
- Pijn bij aanraking
- Wankel lopen
- Moeite met opstaan, gaan liggen of gaan zitten
- Incontinentie
- Stijfheid
- Niet meer mee willen lopen
- Niet of moeizaam springen
- Piepen, smakken of hijgen 

 

Aandoeningen die voorkomen bij de hond betreffen bijvoorbeeld:
-OCD,LPA, LPC
-HD
-ED
- Wobblersyndroom
- Lumbosacrale instabiliteit
-Verlammingsverschijnselen
- Artrose, Artritis
- Spondylose
- Ruptuur voorste kruisband
- Ruptuur meniscus
- Hernia
- Patellaluxatie
- Blessures aan spieren, pezen, banden en gewrichten door trauma of overbelasting 

Preventief

Honden zijn vaak een stuk harder voor zichzelf als het gaat om pijn of ongemakken. De eigenaar zal daarom niet in alle gevallen doorhebben dat er iets aan de hand is. Het is zeker voor sporthonden goed om eens in de zoveel tijd te laten controleren of de hond optimaal beweegt. Uiteraard kan dit voor andere honden ook.

Klachten en revalidatie

Als u een van de bovenstaande symptomen heeft waargenomen bij uw hond dan is het verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken. De dierenarts zal indien nodig doorverwijzen naar de dierenfysiotherapeut.
Behandeling 

De eerste keer bestaat uit een gesprek, onderzoek, bespreking van de diagnose, het behandelplan en het verslag aan uw dierenarts.

De vervolgbehandeling kan bestaan uit:
- Oefentherapie 
- Massage 
- Mobilisaties 
- Adviezen

Hydrotherapie

Een van mijn lidmaatschappen is bij de vakgroep hydrotherapie hond. In mijn eigen praktijk heb ik helaas geen beschikking over een Aquatrainer. Ik werk hier wel mee in het Medisch centrum voor dieren in Amsterdam. Hydrotherapie kan een mooie aanvullende behandeling zijn wegens de eigenschappen van het water voor verschillende doeleinden waaronder revalidatie. Wilt u hiervoor bij mij een afspraak, neem dan contact op met het MCD in Amsterdam.  Hier gelden de tarieven van het MCD in plaats van de genoemde tarieven op deze website.