Paard en ruiter

Voor de fysiotherapie bij paarden kan er niet alleen naar het paard worden gekeken.  Er is naast fysiotherapie een management nodig van verschillende aspecten zoals bijvoorbeeld een hoefsmid en een tandarts. 


Maar vooral belangrijk voor het optimaliseren van het bewegen van ruiter en paard;

De zit op het paard is iets wat niet los gezien kan worden van de beweging van het paard. Hoe ruiters op het paard zitten heeft gevolgen voor het bewegen van het paard en hoe het paard beweegt heeft invloed op hoe de ruiter zit. 

Daarom is het mooist als er een behandeling van het paard plaatsvind ook bekeken wordt hoe de ruiter zit. Dit kan voorkomen dat er een vicieuze cirkel ontstaat van klachten bij de ruiter of bij het paard waarin zij elkaar beïnvloeden bij een afwijkend bewegingspatroon.

Op het paard is het niet altijd even makkelijk de zit aan te passen omdat we te maken hebben met een bewegend dier. Daarom zijn de flexchair en de Joker hiervoor een uitkomst. De hierop opgedane kennis kan later vertaald worden op het paard. 

Naast de zit op het paard is het zadel ook bepalend hoe de ruiter zit en het paard beweegt. Daarom is een goede zadelpasser ook zeer belangrijk. Indien er het vermoeden is dat het zadel niet voldoet aan de wensen van paard en ruiter zal ik dan ook adviseren met een zadelpasser aan de gang te gaan. 

Paarden

Fysiotherapie

Joker

Rijsimulator voor de zit op het paard 

Flexchair

Balanskruk